Een vleugje nostalgie of aan tafel met Sint-Arnoldus.

Onder de vaste rubriek in De Zytholoog met als titel ‘Een vleugje nostalgie’ ontstond een reeks over brouwerijen die soms al tientallen jaren geleden gestopt waren met brouwen, maar waarvan de gebouwen, of delen ervan, nog steeds aanwezig zijn in het straatbeeld. Het is rond deze reeks dat dit boek werd samengesteld.

We willen u de intro waarmee het in 2008 allemaal is begonnen zeker niet onthouden:

Honderd jaar geleden telde ons land nog meer dan 3300 brouwerijen. In 2008 moeten we het stellen met een goede 120. Letterlijk enkele duizenden bierproducenten moesten in een eeuw tijd dus de handdoek in de ring gooien, om de meest uiteenlopende redenen. Van het merendeel van deze verdwenen brouwerijen is niets meer overgebleven. Het enige bewijs dat ze ooit bestaan hebben, is de vermelding van hun naam in de oude jaarboeken van de Belgische brouwindustrie of de aanwezigheid van een oude fles, een dito glas, etiket, viltje of ander bierattribuut in de collectie van een verwoede verzamelaar.

Het architecturale erfgoed – gebouwen en installaties – is in de meeste gevallen echter onherroepelijk tegen de grond gegaan. Afgebroken en opgeruimd om plaats te maken voor nieuwe bouwkundige projecten. Niets dat nog herinnert aan de vroegere bestemming. Geen enkele verwijzing naar onze rijke bier- en brouwerijcultuur. Definitief verloren.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Af en toe botsen we tijdens onze hedendaagse omzwervingen door bierland België nog op een gebouw dat duidelijk ooit een brouwerij was, hoewel er even duidelijk al – soms tientallen – jaren niet meer gebrouwen wordt. De staat waarin deze gebouwen verkeren, kan heel verschillend zijn. In de beste gevallen is alles mooi gerestaureerd en kreeg de oude brouwerij een nieuwe bestemming, zonder dat daarbij het vroegere gebruik verdoezeld werd. In andere gevallen gaat het echter om gebouwen die al jaren leegstaan en waarin de tand des tijds soms al lelijk heeft huisgehouden. Over het uiteindelijke lot van deze oude brouwsites kunnen we alleen maar pessimistisch zijn.

In dit boek gaan we enkele van deze verdwenen brouwerijen, waarvan de gebouwen het – voorlopig nog – overleefd hebben, opnieuw in herinnering brengen. Niet om het uitgebreid te hebben over hun geschiedenis – die is dikwijls in de mist der tijden verdwenen en bij gebrek aan archiefmateriaal moeilijk te reconstrueren. Wel om met een vleugje nostalgie even weg te mijmeren naar bieren en brouwerijen die definitief tot het verleden van ons Belgisch brouwpatrimonium behoren.

Han Hidalgo kan gerust beschouwd worden als een van de pioniers van het gebruik van bier in de keuken. Al decennia is hij bezig met het combineren van eten en bier. Talloze biergerechten heeft hij in de loop van de jaren gepubliceerd in boeken (o.a. Biertapas en Jazzcookin’) en op internet (www.biercuisine.nl).

Ook voor het bierconsumententijdschrift De Zytholoog heeft hij heel wat recepten met bier gecreëerd, veelal in samenwerking met Marie-Therese Bruggeman. In dit boek treft u een verzameling van deze recepten aan. Het gaat daarbij in de meeste gevallen niet om volledige maaltijden, maar juist om ‘kleinere’ hapjes; lekker als aperitief of gewoon voor ‘tussendoor’.

Het boek begint met een uitgebreide inleiding met daarin o.a. tips voor het combineren van gerechten met bier, bieren bij gerechten en bereidingswijze en bierkeuze. Daarbij wordt uitvoerig ingegaan op de bestaande biersoorten en biertypen. Ook enkele buitenlandse bierstijlen komen aan bod.

Marie-Therese en Han nemen u mee op een culinaire ontdekkingstocht. Laat u inspireren en durf zelf te experimenteren.

Dat het u moge smaken.

Wilt u graag een van deze boeken in uw boekenkast?

Een vleugje nostalgie
Prijs: 30 euro
Zythos-leden: 24 euro
ISBN: 978-90-77135-56-3

Aan tafel met Sint-Arnoldus
Prijs: 20 euro
Zythos-leden: 16 euro
ISBN: 978-90-77135-55-6

De boeken zijn verkrijgbaar bij Standaard boekhandel. Voor de Zythos korting kan u de boeken bestellen via uw lokaal bestuur of via rvb@zythos.be.