Duvel Tripel Hop wint de Consumententrofee 2012

Voor de zevende keer op rij reikt de bierconsumentenvereniging Zythos vzw de Consumententrofee uit aan het meest geliefde bier van het voorbije Zythos Bierfestival. De stemmen van bezoekers van het Zythos Bierfestival werden geteld en één bier kwam uit de bus als winnaar.

Bezoekers kiezen hun favoriete bier

Sinds dit jaar gaat het Zythos Bierfestival door in de Brabanthal te Leuven. Bezoekers konden er op 28 en 29 april bij 104 brouwers proeven van maar liefst 500 bieren. Met meer dan 13000 bezoekers was de eerste editie in Leuven een groot succes. Ieder jaar vraagt Zythos aan deze mensen welke bieren bij hen het meest in de smaak vielen. Uit alle uithoeken van Europa en ver daarbuiten zakten mensen af naar Leuven voor het festival en vulden een persoonlijke top 3 in. Meer dan 1500 stemformulieren werden ingediend.

Bierproevers vallen niet voor verzoeting

Opvallend is dat, net als de vorige jaren, heel wat bittere bieren hoog scoren. Blijkbaar gaat de verzoeting van de smaak aan de ZBF-bezoeker voorbij! Uit reacties blijkt dat mensen meer verlangen naar karaktervolle bieren. Naast bittere bieren doen dan ook bieren, die gerijpt hebben op houten vaten, het heel goed.

De winnaar

De ZBF-consumententrofee 2012 is met voorsprong gewonnen door Duvel Tripel Hop van Brouwerij Duvel Moortgat.

Duvel Moortgat is de grootste familiale brouwerij van België waar momenteel de 4de generatie aan het roer staat. De groep brouwt naast de immer populaire Duvel ook Chouffe, Liefmans, Maredsous, Vedett en De Koninck. In 2007 en ook in 2010, creëerden de brouwers van Duvel reeds een Duvel Tripel Hop, in een gelimiteerde productie. Het werd een enorm succes. Men besloot dan ook om jaarlijks Tripel Hop te brouwen. Duvel wordt traditioneel met twee hopsoorten gebrouwen. Voor Duvel Tripel Hop selecteren de brouwers echter elk jaar een derde interessante hopsoort. Door te kiezen voor drie hopsoorten wil Duvel meegaan in de trend van bittere bieren en blijft het uiteindelijke smaakprofiel boeiend voor elke bierliefhebber. Voor 2012 selecteerden de brouwers de aromatische Amerikaanse hopsoort Citra. De typische Duvelsmaak wordt door de Citra hop verrijkt met frisse toetsen van pompelmoes en tropisch fruit. Met zijn 9,5 % alcohol heeft het bier naast een hogere aromatische intensiteit bovendien een grotere volmondigheid.