Objectieve Bier Academie Diest

Wie zijn we

Logo OBADDe Objectieve Bier Academie Diest (O.B.A.D.) is een bierproeversvereniging, aangesloten bij Zythos vzw.

Eerst en vooral zijn we allemaal liefhebbers van een goed glas eerlijk gebrouwen bier, en appreciëren we het ruime smakenpalet en de vele authentieke bierstijlen die ons land te bieden heeft. We respecteren de gedrevenheid en ambacht van de vele kleine(re) artisanale brouwers die vaak nog met traditionele bierstijlen bezig zijn.

Omdat we de rijke biercultuur van ons land niet verloren willen zien gaan, proberen we, op onze bescheiden manier, een rol te spelen in de promotie van ambachtelijke bieren en het bekend maken van de artisanale brouwerijen.

We willen ons steentje bijdragen aan de verrijking, bekendmaking en instandhouding van onze Belgische biercultuur door de rijkdom en enorme variëteit van het bierlandschap duidelijk te maken, aandacht te eisen voor traditionele bierstijlen, en de vervlakking en verzoeting van de smaak en de consumptie van zielloze massaproducten aan te klagen.

Regelmatig komen we samen om nieuwe bieren of smaken te ontdekken en te genieten van een bekend of minder bekend bier. Iedereen is welkom bij onze club, je hoeft helemaal geen grote bierkenner te zijn. Je moet alleen maar open staan voor al het wonderbaarlijke dat onze biercultuur te bieden heeft en kunnen genieten van ambachtelijk gebrouwen bier waar de brouwer zijn hart en ziel heeft ingestoken.

Activiteiten

Bierdegustaties

Elk jaar houden we een 6-tal bierdegustaties. Afwisselend zijn dit algemene proeverijen waarbij enkele nieuwe bieren van artisanale brouwerijen onder de loep worden genomen, en uitgebreide en informatieve themaproeverijen waarbij we ons laten inspireren door de bieren van een bepaalde brouwerij, bierstijl, ingrediënt, smaak, streek of land.

Voordracht met gastspreker

Naast de proefavonden ontvangen we ook elk jaar een gastspreker uit de brouwerijwereld.

Brouwerijbezoeken en uitstappen

Elk jaar gaan we een paar keer op uitstap, naar een brouwerij of een andere bierige bestemming. Er wordt telkens voor vervoer gezorgd, en ter plaatse worden de nodige degustaties voorzien.

Streekbierenmarkt Diest

In de zomer toveren de Objectieve Bier Academie Diest en Toerisme Diest de Grote Markt om in een heuse streekbierenmarkt waar een 20-tal standhouders hun bieren presenteren.

Diesters Bierfestival

In het najaar organiseert de Objectieve Bier Academie Diest een jaarlijks bierfestival, waar dan telkens minstens honderd bieren geproefd kunnen worden, waarbij de nadruk stevig op het Hageland wordt gelegd en waar ruime aandacht is voor nieuwigheden en primeurs.

Diverse

Onze vaste activiteiten worden bovendien aangevuld met wisselende evenementen. Dit kunnen uitstapjes zijn naar steden of begeleide bezoeken met een bierthema, een busreisje langs de verschillende lambikbrouwerijen en geuzestekers tijdens Toer de Geuze, of activiteiten zoals Retro Jardin in onze thuisstad. Viermaal per jaar brengen we bovendien ons eigen ledenblad “Academisch Nieuws” uit, met bier-, brouwerij- en festivalbesprekingen en ander nieuws.

O.B.A.D.-lidmaatschap

A-Lidmaatschap (€ 20) betekent dat je lid bent van de Objectieve Bier Academie Diest én van Zythos, de nationale Confederatie van Bierproevers-verenigingen. Je krijgt dan :

  •      Korting op alle activiteiten van O.B.A.D.,
  •      Gratis consumptie op het Diesters Bierfestival, de Streekbierenmarkt in Diest en Retro Jardin,
  •      4 edities van het ledenblad Academisch Nieuws,
  •      Automatisch lidmaatschap bij Zythos vzw,
  •      Gratis jaarabonnement op “De Zytholoog”, het 3-maandelijkse tijdschrift van Zythos,
  •      2 gratis consumpties op het Zythos BierFestival,
  •      Voordelen op bierfestivals van andere Zythos-verenigingen,
  •      Diverse boekenvoordelen bij Zythos.

B-Lidmaatschap (€ 10) betekent dat je alleen lid bent van O.B.A.D. Je krijgt korting op alle activiteiten van O.B.A.D. en ontvangt het 3-maandelijkse ledenblad “Academisch Nieuws”.

Lidmaatschap van O.B.A.D. (en Zythos) geldt telkens voor één jaar, en loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Rekeningnummer: BE49 0016 3725 0771

Belangrijkste activiteiten

Een 5-tal bierdegustaties per jaar. Een gastspreker. Een brouwerijbezoek. In het najaar organiseren we een jaarlijks bierfestival

Lidmaatschaps-voorwaarden

A-lid: € 20
B-lid: € 10

Contact

Statiestraat 27
3290 Diest
GSM:0475/37 00 79