Objectieve Bier Academie Diest

Wie zijn we

Logo OBAD

De Objectieve Bier Academie Diest (O.B.A.D.) is een bierproeversvereniging, aangesloten bij Zythos vzw.
Eerst en vooral zijn we allemaal liefhebbers van een goed glas eerlijk gebrouwen bier, en appreciëren we het ruime smakenpalet, de vele authentieke bierstijlen en de vernieuwende craft-bieren die ons land te bieden heeft. We respecteren de gedrevenheid, ambacht en innovatie van de vele kleine(re) artisanale brouwers.
Omdat we de rijke biercultuur van ons land niet verloren willen zien gaan, proberen we, op onze bescheiden manier, een rol te spelen in de promotie van ambachtelijke bieren en het bekend maken van de artisanale brouwerijen.
We willen ons steentje bijdragen aan de verrijking, bekendmaking en instandhouding van onze Belgische biercultuur door de rijkdom en enorme variëteit van het bierlandschap duidelijk te maken, aandacht te eisen voor traditionele bierstijlen, en de vervlakking en verzoeting van de smaak en de consumptie van zielloze massaproducten aan te klagen.
Elke maand komen we samen om nieuwe bieren of smaken te ontdekken en te genieten van een minder bekend bier. Iedereen is welkom bij onze club, je hoeft helemaal geen grote bierkenner te zijn. Je moet alleen maar open staan voor al het wonderbaarlijke dat onze biercultuur te bieden heeft en kunnen genieten van ambachtelijk gebrouwen bier waar de brouwer zijn hart en ziel heeft ingestoken.

Activiteiten

Bierdegustaties

Elk jaar houden we een groot aantal bierdegustaties. Afwisselend zijn dit algemene proeverijen waarbij enkele nieuwe bieren van artisanale brouwerijen onder de loep worden genomen, en uitgebreide en informatieve themaproeverijen waarbij we ons laten inspireren door de bieren van een bepaalde brouwerij, bierstijl, ingrediënt, smaak, streek of land.

Voordracht met gastspreker

Naast de proefavonden ontvangen we ook regelmatig gastsprekers uit de brouwerijwereld.

Brouwerijbezoeken en uitstappen

Elk jaar gaan we een paar keer op uitstap, naar een brouwerij of een andere bierige bestemming. Er wordt telkens voor vervoer gezorgd, en ter plaatse worden de nodige degustaties voorzien.

Diverse

Onze vaste activiteiten worden bovendien aangevuld met wisselende evenementen. Dit kunnen uitstapjes zijn naar steden of begeleide bezoeken met een bierthema, een busreisje langs de verschillende lambikbrouwerijen en geuzestekers tijdens Toer de Geuze, proeverijen op afstand, fotowandelzoektochten, pop-up biercafés in open lucht, World Beer Cup simulaties, enzovoort!

Viermaal per jaar brengen we bovendien ons eigen ledenblad “Academisch Nieuws” uit, met bier-, brouwerij- en festivalbesprekingen, verslagen van onze eigen activiteiten, bierige reisbestemmingen, brouwerijdossiers, recepten, biergeschiedenis en allerhande weetjes en ander nieuws.

O.B.A.D.-lidmaatschap

A-lidmaatschap kost 25 euro (35 euro buitenland). Dit betekent dat je lid bent van O.B.A.D. én van Zythos, de nationale confederatie van bierproefverenigingen. Je krijgt dan :

  •      Korting op alle activiteiten van O.B.A.D.,
  •     Het 3-maandelijkse ledenblad “Academisch Nieuws”,
  •      Automatisch lidmaatschap bij Zythos vzw,
  •      Gratis jaarabonnement op “De Zytholoog”, het 3-maandelijkse tijdschrift van Zythos,
  •      Voordelen op het Zythos Bierfestival, en op bierfestivals of activiteiten van andere Zythos-verenigingen,
  •      Boekenvoordelen via Zythos.

B-lidmaatschap kost 15 euro. Ook B-leden zijn Zythos-lid, maar in dit type lidmaatschap is geen abonnement op De Zytholoog inbegrepen. Dit type lidmaatschap is voor mensen die via een andere bierclub al lid zijn van Zythos of voor mensen die op hetzelfde adres wonen als een A-lid.

Lidmaatschap van O.B.A.D. (en Zythos) geldt telkens voor één jaar, en loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Rekeningnummer: BE49 0016 3725 0771

Belangrijkste activiteiten

Elke maand organiseren we activiteiten: algemene of themaproeverijen, gastsprekers, brouwerijbezoeken, een mini-bierfestival,...

Lidmaatschaps-voorwaarden

A-lid: € 25
B-lid: € 15

Contact

Statiestraat 27
3290 Diest
GSM:0475/37 00 79