O.B.E.R. vzw

Wie zijn we

Objectieve Bierproevers van de Essense Regio.

O.B.E.R.

Eerst en vooral zijn wij natuurlijk liefhebbers van een goed glas bier. Wij hebben daarbovenop nog het geluk in België,  het bierland bij uitstek, te vertoeven. Nergens ter wereld vindt u zo’n rijkdom aan biersmaken als in België. Wij zijn dus uitzonderlijke geluksvogels, en dat willen we zo houden !!!

​Onze club is opgericht uit bekommernis om onze fantastische Belgische biercultuur. Wat blijkt immers ? De meeste Belgen kennen hun eigen biercultuur niet meer en beperken hun bierconsumptie tot de bekende merken, terwijl de kracht van onze biercultuur juist schuilt in de brede waaier van variatie die we bij onze meer dan honderd brouwerijen vinden.

Sinds onze start promoten we interessante bieren en onafhankelijke brouwerijen om de mensen van brede Essense Regio kennis te laten maken met deze rijkdom. Dit doen we door middel van bierproefavonden, brouwerijbezoeken en het succesvolle jaarlijks Kerstbierfestival in december.

​In de beginjaren klaagden we vooral de aan de gang zijnde vervlakking en de monopolisering in de bierwereld aan. Artisanale brouwerijen werden opgekocht door grote brouwconcerns en werden gesloten, biermerken verdwenen of werden ‘aangepast’ zodat hun karakteristieke smaak verloren ging in een steeds gelijkaardigere smakende bierplas.

Sinds de eeuwwisseling is er echter weer aandacht en ruimte voor échte smaken en eerlijke producten en werden tal van nieuwe brouwerijen en bieren voorgesteld. Ons doel blijft zoals steeds het promoten van goede bieren en de consument eerlijke informatie bezorgen over brouwerijen, bieren, ingrediënten enz…

​Daar Essen gelegen is aan de Nederlandse grens, hebben wij ook het genoegen enkele tientallen Nederlanders op onze ledenlijst te hebben staan. Veel Belgen doen nog steeds minachtend over de Nederlandse “biercultuur”, maar vergeten daarbij vaak dat Nederland één van onze grootste bierexportmarkten is én dat er in een Nederlandse bruine kroeg vaak meer Belgische speciaalbieren te verkrijgen zijn dan in een doorsnee Belgisch café. Daarbij is er momenteel ook in Nederland een kleine bierrevolutie aan de gang, met bijna elke week wel interessante nieuwe initiatieven.

Lidmaatschaps-voorwaarden

België 15€
Buitenland 25€

Contact

O.B.E.R vzw
Voetberglaan 20
2910 Essen