Antwerps Biercollege

Wie zijn we

Antwerps Biercollege logoDe doelstelling van het Antwerps BierCollege is het best uit te leggen door een verklaring van de naam Antwerps BierCollege te geven. Dit zorgt er meteen ook voor dat eventuele misvattingen meteen uit de wereld kunnen geholpen worden.

Antwerps:

NIET om mensen van buiten Antwerpen uit te sluiten WEL om te benadrukken dat het een lokaal initiatief is, met geen aspiraties om op gewestelijk of nationaal niveau iets door te drukken. Dit om het onderscheid van ABC met een vorige biervereniging met Antwerpse wortels te benadrukken.

Bier:

NIET om enkelvoudig en puriteins met bier bezig te zijn WEL om vanuit het centrale uitgangspunt van bier de wereld te verkennen. Dit wil uiteraard zeggen dat er dieper op bier kan ingegaan worden, maar ook dat het niet tot bier beperkt moet blijven. Bier is, ontegenzeggelijk, één van de goede dingen des levens, maar niet het enige, vandaar dat uitwijdingen naar andere dranken en voedingswaren moeten kunnen, al was het maar om het smaakpalet te toetsen. Het gaat ook over bier, niet restrictief Belgisch bier. Als we beweren dat het beste bier uit België komt dan moeten we de uitdaging van de vergelijking met buitenlandse producten zonder aarzelen tegemoet treden.

College:

NIET om er een elitaire, academische vereniging van te maken WEL om het idee van “zuipclub” meteen uit te sluiten. Er mag gedronken worden, er moet zelfs gedronken worden, maar dronkenschap is niet het doel. Buiten het feit dat het de volgende dag meestal minder prettige gevolgen heeft, zorgt dronkenschap ook voor een verdoving van de smaak. We willen trouwens enorm benadrukken dat rijden onder de invloed van de drankduivel voor ons niet kan.

En om het niet noodzakelijk academische kantje even te weerleggen: De eerste betekenis van het woord “college” is “groep van mensen met eenzelfde doel die daartoe een lichaam vormen”, en heeft in die zin niets te maken met een onderwijsinstelling. Wat niet wil zeggen dat er niet op een “hoger niveau” met bier mag worden omgegaan binnen ABC, het mag er alleen niet toe beperkt blijven. Dat de naam” Antwerps BierCollege” afgekort kan worden tot het goedbekkende “ABC” is natuurlijk mooi meegenomen.

In wat vertaalt zich dit nu ? Wel, in een aantal activiteiten rond bier georganizeerd in de loop van het hele jaar. Dit kan gaan van bierproeverijen, naar brouwerijbezoeken, naar eventueel een brouwinitiatie. Lopende van Belgisch bier naar gerstenat uit de ons omringende en verdere landen, tot bier-afgeleide producten of “bier-concurrenten” (wijn, sterke dranken). Elk idee is goed, zolang het binnen de perken van het fatsoen valt.

Lidmaatschaps-voorwaarden

Lidgeld: 20 euro enkel aanname Zythos-leden

Contact

Van Montfortstraat 46
2140 Borgerhout
Telefoon: 0497 81 72 27