Het Genootschap van de Pot

Wie zijn we

olenv.z.w. Het Genootschap van de pot is een lokale biervereniging die zich inzet voor het behoud van de Belgische biercultuur. Onze vereniging werd opgericht in 1987. Datzelfde jaar reeds richtten we ons eerste bierfestival in. Dat evenement duurde slechts één namiddag. Tijdens de daaropvolgende edities werd ons bierfestival uitgebreid tot een bierweekend. Het Genootschap van de Pot is nu terug een onderafdeling van de nationale consumentenvereniging Zythos vzw; op zichzelf lid van de Europese Bier Consumenten Unie. We zijn ook lid van de Olense cultuurraad. Gedurende een aantal jaren is het Geno(o)tschap minder actief geweest. De bestuursleden werden wat ouder, sommigen verhuisden of verloren hun motivatie. Hierdoor werd het steeds moeilijker om een volwaardig bierfestival in te richten. Een tiental jaar geleden is er terug veel verjonging gekomen in de vereniging en is ze zich terug actief gaan inzetten in de bierwereld.
De vereniging is overgegaan van een feitelijke vereniging naar een v.z.w. en wordt geleid door een bestuur van 6 personen. Onze vereniging is de laatste jaren uitgegroeid naar een ledenaantal van boven de 100 leden.

Wij organiseren elke laatste zaterdag van de maand een bierproefavond, bezoeken bierfestivals door gans het land, organiseren kooklessen “koken met bier” en organiseren een daguitstap met een bezoek aan een brouwerij en een stadswandeling waar de lokale biercafés gaan bezoeken. We gaan jaarlijks kamperen in de Belgische Ardennen als ontspanning maar ook om de Waalse biercultuur beter te leren kennen. Maar natuurlijk is er ook ons jaarlijkse “Weekend der Belgische Bieren” waar wij een 25 tal bieren van het vat mogen serveren aangevuld met een 80-tal bieren op de fles. We mogen hier met trots elk jaar mensen verwelkomen van over gans de wereld, ons bierfestival is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal bierevent. Sinds enkele jaren organiseren wij in samenwerking met vzw Shoppingpark Olen een tweede kleiner “Bierfest” waar wij de regionale brouwers zelf de kans geven om hun bieren aan de man (of de vrouw) te brengen! Het Bierfest heeft zijn vaste datum op de eerste zaterdag van juli met de start van de zomersolden.

 

Belangrijkste activiteiten

Iedere maand: proeverij
Weekend der Belgische Bieren
Bierfest Olen

Lidmaatschaps-voorwaarden

Nationaal: 24 of 15 euro Internationaal: 24 euro

Contact

Monseigneur Miertsstraat 26/3
2460 Kasterlee
GSM: 0476/33 11 81