Bier in de Westhoek

Couttenye en Blaute

Stefaan Couttenye ’t Hommelhof) en Jean Blaute tijdens de persvoorstelling

Dat bier momenteel een hype is, is een open deur intrappen. Overal in België rijzen brouwerijen en bierfirma’s de grond uit. Dat is in West-Vlaanderen en meer specifiek de Westhoek niet anders. Ook de toeristische sector speelt in op deze hype. Op 21 augustus werd in het Hopmuseum te Poperinge de aftrap gegeven voor een nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek: Tournée Locale!

‘Tournée Locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker. Ambassadeur van de campagne is niemand minder dan muzikale duizendpoot en bierliefhebber Jean Blaute. Hij omschrijft de Westhoek als zijn persoonlijke bierhemel waar hij proeft, drinkt, ruikt en geniet.

Tijdens Tournée Locale staan een hele reeks evenementen op het programma. De Ieperse Toog (9 & 10 september) past mooi in het programma van de Dag van de Bierconsument (9 september). Verder zijn er vaste waarden zoals de bier- en hopfeesten met dit jaar ook de driejaarlijkse hoppestoet (zondag 17 september) en een Open Brouwerijendag (zondag 24 september). Deelnemende brouwerijen: De Dolle Brouwers, Papegaei, Kazematten, Vandewalle, Leroy Breweries, St. Bernardus, De Plukker, De Struise Brouwers en Deca. Interessant zijn ook de bezoeken aan de hopbedrijven (inschrijven via www.hopmuseum.be) die in september met de ‘pluk’ hoogdagen vieren.

Voor wie de talrijke bierfestivals elders ten lande te veraf zijn is de Westhoek meer dan een alternatief. De hierboven vermelde activiteiten/evenementen zijn slechts een kleine greep uit het grote aanbod.

Meer info: www.tourneelocale.be

© Tekst en foto: Freddy Van Daele