Home   Contact Us
 Biercafé   FAQ   Zoeken   Gebruikerslijst   Registreer   Profiel   Log in om je priv berichten te bekijken   Inloggen 
HET  discussiecafé  over  Belgisch  Bier  op  het  internet
*Het zythos bestuur is geen verpersoonlijking van de inhoud van dit forum

ZBF 2015
Ga naar Pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> ZBF-News
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 2:28 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Molen De Valk schreef:

ik had het over de definitie. sorry.


Ik begrijp het - sorry.
Misschien is de tijd rijp om de definitie IPA naar de US te 'moven'.
Wat stelt Engelse IPA nog voor deze dagen ??? (ja, driemaal Smile)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
BartC
Brouwer
Brouwer


Geregistreerd op: 28-8-2006
Berichten: 648
Woonplaats: Lichtaart

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 2:28 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:
Noctilucus schreef:

Aan de ene kant is het natuurlijk "gemakkelijker" een smaakbom te maken met een stout of een IPA...


A M E N !!!!


Een goede IPA brouwen is inderdaad niet moeilijk. Goed wat Amerikaanse hop erbij en ok. XX bitter (en ik ben zeer grote fan van de Ranke) is niet veel moeilijker. Vervang de Amerikaanse hop door lokale varianten en je komt al aardig in de buurt. Het eerste waar ik volgende maand me trouwens in de nieuwe brouwerij mee ga bemoeien is het terug op punt zetten van onze Hertenheer receptuur die helemaal niet meer zo bitter is als hij zou moeten zijn. Geen paniek Jacob, ik ga alleen Saaz en Hallertau gebruiken. Geen Amerikaanse hop in dit bier.
Ik volg je trouwens wel een beetje in deze discussie. Ik reis regelmatig naar de USA en heb dus de hele IPA hype van nabij kunnen volgen. Hoewel ik een (D)IPA nooit uit de weg ga, heb je het na een 10tal wel allemaal gezien. Het lijkt inderdaad na een tijdje allemaal wat op elkaar.
Een RIS is echter wat anders. Die steek je niet zomaar 1, 2 3 in elkaar.
Veel interessanter vind ik de nieuwe (nu ja nieuw) trends in de USA: zuur (zowel met lactobacillus als met brett), laag in alcohol enz.
Deze trend mag van mij direct overwaaien.

grtz
Bart

En nu zijn we echt wel ver afgeweken van het oorspronkelijke onderwerp
_________________
Zot van Schuppenboer
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Verstuur mail
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 2:36 pm    Onderwerp: Reageer met quote

BartC schreef:

Een goede IPA brouwen is inderdaad niet moeilijk. Goed wat Amerikaanse hop erbij en ok.


Ik heb zo de indruk dat die Amerikanen altijd het extreme gaan opzoeken. Balans ? dat kennen zij niet.
Is het niet extreem, dan voldoet het niet.
Double barrel aged Xtra hoppy flavoured with a boost of 15vol%. WOW !!!
Lamenie lachen he, maar het lijkt me allemaal zo kinderlijk..... en zijn Amerikanen dat ook niet dan ?

De grote fout die Belgi nu kan maken is om daar naar op te zien en dat te willen gaan nabootsen. het gebeurt al... ja ja.

WORDT AUB WAKKER !!!

Dit kan toch nooit onze toekomst zijn !!!! (ja vier keer)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Jef Verstraete
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 23-11-2009
Berichten: 200
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:14 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:


Ik heb zo de indruk dat die Amerikanen altijd het extreme gaan opzoeken. Balans ? dat kennen zij niet.
Is het niet extreem, dan voldoet het niet.


Ik denk dat je standpunt toch wat genuanceerd moet worden. Je mag niet alle Amerikaanse bieren over dezelfde kam scheren, net zoals de Belgische bieren
Ik heb nu al zo'n 200 verschillende Amerikaanse bieren gedronken en ik moet zeggen dat daar inderdaad extreem gebrouwen wordt (Dark Lord en The Bruery Imperial Stouts zijn echt extreem). Daarnaast zijn er heel wat brouwerijen die enorm gebalanceerde IPA's maken. Neem nu een Heady Topper of een Pliny the Elder. Dit zijn zeer goede hoppige bieren, en zeker niet extreem. Hun populariteit ligt er net in heel gebalanceerde bieren te zijn waarbij de bitterheid mooi in balans is met het fruitige.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:21 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Jef Verstraete schreef:
Pliny the Elder

Dan zou je de Pliny the Younger eens moeten proberen. De extreme variant van 't vat.
Maar idd die Pliny the Elder is geen slecht bier. verre van. Fruitig en idd mooi in balans met de citric hops.
Maar toch ...... dat pompelmoes effect is daar weer h Twisted Evil
Neen, geef mij dan maar een Sint-Bernardus tripel.... of waarom niet een Viven Imperial IPA Twisted Evil


Laatst aangepast door jacob op Do Jun 25, 2015 3:23 pm, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Jef Verstraete
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 23-11-2009
Berichten: 200
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:22 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:


De grote fout die Belgi nu kan maken is om daar naar op te zien en dat te willen gaan nabootsen. het gebeurt al... ja ja.


Waarom is nabootsen een fout? Hoe meer verscheidenheid in het bierlandschap, hoe beter denk ik. Het is niet omdat er IPA's en stouts bijkomen dat andere stijlen verloren gaan. Ik denk niet dat de dubbels, blonde, tripels, saisons, geuzes, oud bruins,... zo maar zullen verdwijnen. Dus waarom krampachtig verandering willen tegen gaan?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:25 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Jef Verstraete schreef:

Waarom is nabootsen een fout?

Omdat nabootsen een vorm van zwakte is.
Het is nu net de kunst om de genabootste te worden. een doordenkertje.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:33 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Kijk,
Zoals het nu aan het gebeuren is bemerk ik dat er wordt nagebootst van beide kanten.
Wij bootsen de IPA's (US) en de Imperial Stouts na. Wij doen dat zeer goed.
perfecte kopijen eigenlijk. Denk aan Viven IPA of Struise Black damnation.
De Amerikanen bootsen onze bieren na. Zure bieren, Saisons, Belgian style, weet je wel.
Neem het van mij aan dat wij beter zijn in het nabootsen van hun extreme bieren en zij OTOH onze bieren met veel moeite 'proberen' na te bootsen.
Hoeveel maal heb ik al een Amerikaanse Saison met diacethyl mogen appreciren (??) Rolling Eyes
Heel normaal natuurlijk, want onze bieren zijn niet zomaar na te bootsen. De hunne wel ,vermits ze als "easy brewing" mogen worden geclassifierd.
Het is allemaal zo simpel niewaar Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Linty
Tooghanger
Tooghanger


Geregistreerd op: 5-11-2005
Berichten: 1423
Woonplaats: Weerde

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 3:58 pm    Onderwerp: Reageer met quote

BartC schreef:
Als ik bekijk hoeveel verschil er kan zitten tussen diverse batches WVL12 vraag ik me af of de paters zelf hun eigen recept wel kunnen nabrouwen Laughing
BINGO! Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Verstuur mail
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:02 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Jimbo schreef:
"iedereen kan zot doen en civetkatkakkoffiebonen in wort afkoken.


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:05 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Linty schreef:
BartC schreef:
Als ik bekijk hoeveel verschil er kan zitten tussen diverse batches WVL12 vraag ik me af of de paters zelf hun eigen recept wel kunnen nabrouwen Laughing
BINGO! Wink


Waarom mag er dan geen verschil zijn tussen diverse batches vraag ik mij dan wel af Rolling Eyes
Verschil impliceert toch geen kwaliteitsverlies ?
Kris Herteleer zou het moeten lezen hier Confused
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Molen De Valk
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 13-12-2006
Berichten: 529
Woonplaats: Leiden.nl

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:05 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:
Jef Verstraete schreef:

Waarom is nabootsen een fout?

Omdat nabootsen een vorm van zwakte is.
Het is nu net de kunst om de genabootste te worden. een doordenkertje.


Je wilde zelf dat men eerst eens een Orval, Duvel, Rochefort etc moesten gaan namaken. Beetje een inconsistent in je meningen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Molen De Valk
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 13-12-2006
Berichten: 529
Woonplaats: Leiden.nl

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:07 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:

Hoeveel maal heb ik al een Amerikaanse Saison met diacethyl mogen appreciren (??)


Neem een Saison Dupont Bio eens, heb ik al meerdere malen (eigenlijk N uit N) als botermeuk van me afgeschoven.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Molen De Valk
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 13-12-2006
Berichten: 529
Woonplaats: Leiden.nl

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:09 pm    Onderwerp: Reageer met quote

jacob schreef:

Verschil impliceert toch geen kwaliteitsverlies ?


Nou. jazeker wel. Het geeft aan dat je niet weet wat je aan het doen bent.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
jacob
=Filip Geerts


Geregistreerd op: 13-12-2013
Berichten: 338

BerichtGeplaatst: Do Jun 25, 2015 4:09 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Molen De Valk schreef:
jacob schreef:
Jef Verstraete schreef:

Waarom is nabootsen een fout?

Omdat nabootsen een vorm van zwakte is.
Het is nu net de kunst om de genabootste te worden. een doordenkertje.


Je wilde zelf dat men eerst eens een Orval, Duvel, Rochefort etc moesten gaan namaken. Beetje een inconsistent in je meningen.


Geen haar op mijn hoofd dat het wilt dat deze bieren worden nagemaakt. Dat heb je wel duidelijk verkeerd. Dat ze maar iets unieks maken.
Dat ze het proberen, da's een andere zaak. Dat ze er niet in slagen is dan voor mij een bewijs dat het Belgisch bier moeilijk (niet dus) te kopiren valt. een vorm van kwaliteit en meteen een bewijs van excellentie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> ZBF-News Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar Pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Volgende
Pagina 9 van 10

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme zythos created by Masterkaaischuimer.

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe