Actie Trappist

Zythos voert acties voor het geven van juist informatie aan de consument.

Authentic Trappist logoEr wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort en Orval in België en La Trappe in Nederland. De naam ‘Trappist’ is een beschermde benaming, die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken. Het logo Authentic Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.Erkend Abdijbier logo

Er bestaan wel vele abdijbieren, sommigen onder hen dragen zefs een logo als “erkend abdijbier”. Het gaat contradictorisch genoeg om bieren die bijna per definitie NIET in een abdij worden gebrouwen, enkele uitzonderingen niet te na gsproken. Het logo ‘Erkend Belgisch Abdijbier” garandeert wel dat er royalties betaald worden aan de desbetreffende abdij, of aan een stichting die het erfgoed van die abdij beheert. Het bier wordt echter in een gewone, seculiere (commerciële) brouwerij gebrouwen.

Om meer duidelijkheid te scheppen in deze materie heeft Zythos een folder samengesteld, waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan welke de Trappistenbieren zijn, en aan welke voorwaarden een bier moet voldoen om zich met recht “trappistenbier” te noemen. De informatie kan u reeds terugvinden in het “dossier Trappist”, of u kan de folder downloaden (in pdf) en afdrukken. Gedrukte exemplaren zijn te krijgen bij de groep acties.

Ziet u in een bepaalde zaak of advertentie toch een abdijbier dat aangeprezen wordt als Trappist?
Download uw bezoekrapport en zend het ons terug. (pdfWord)

 

Acties

Actie Trappist (het juist gebruik van de beschermde titel Trappist)
Inbev verlies
 (omtrent het gevaar dat Inbev betekent voor de Belgische biercultuur
Enkel brouwers brouwen (Nieuwe indeling van de bier- en brouwerijwereld)
Brouwerij Dubuisson tegen Anheuser Busch (David tegen Goliath)
Problemen in de geuzebrouwerijen (oa. houten vaten”, sluiting van Oud Beersel)
Dossiers (oa. geuze, ideale etiket)