Home   Contact Us
 Biercafé   FAQ   Zoeken   Gebruikerslijst   Registreer   Profiel   Log in om je priv berichten te bekijken   Inloggen 
HET  discussiecafé  over  Belgisch  Bier  op  het  internet
*Het zythos bestuur is geen verpersoonlijking van de inhoud van dit forum

5000 jaar oude brouwerij ontdekt

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> Biernieuws
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Pijp
Tooghanger
Tooghanger


Geregistreerd op: 27-5-2007
Berichten: 953
Woonplaats: Mortsel

BerichtGeplaatst: Vr Jun 03, 2016 3:40 pm    Onderwerp: 5000 jaar oude brouwerij ontdekt Reageer met quote

Een archeologische vondst in China kan het eerste bewijs zijn dat bier een belangrijk product was in China, lang voordat deskundigen aanvankelijk meenden. Bier kan ertoe geleid hebben dat er in China een gesofisticeerde samenleving tot ontwikkeling kwam.

Archeologen van de Stanford University ontdekten iets waarvan zij denken dat het een oude brouwerij is in de Mijiaya-site in de Chinese provincie Shaanxi. Hun bevindingen werden in de laatste editie van PNAS gepubliceerd.
Het team vond twee ondergrondse putten met brouwmateriaal, waaronder darmen, potten en amfora's met daarin resten van wat vermoedelijk 5000 jaar oud bier is.
"De vormen en soorten vaten tonen gelijkenissen met brouwmateriaal in de historische periode en moderne ethnografische documenten," aldus Jiajing Wang, co-schrijver van de studiesite.
De archeologen zijn van mening dat de putten gediend zouden hebben als een oude koelruimte voor het brouwproces en de opslag van bier.
Een oven voor aardewerk, gevonden in elke put, kan gebruikt zijn om de ingredinten op de optimale temperatuur te bewaren om te maischen, een techniek die lijkt op wat wij vandaag de dag nog zien in de brouwkunst.
Uit tests van de gele resten blijkt de aanwezigheid van gerst, bezemgierst, knollen en Jobstranen (ook gekend als Chinese parelgerst of coix-zaad), die men samen deed gisten om een zoetzuur brouwsel te maken.
"Dit bierrecept is een mix van Chinese en westerse tradities: gerst uit het westen, gierst, Jobstranen, knollen en uit China," aldus Wang.
De deskundigen veronderstellen echter dat men dat recept niet meteen in de brouwketel bij uw thuis moet uitproberen, aangezien men destijds nog andere ingredinten in hun brouwsels deed die doorheen de tijd verloren zijn gegaan.
Gerst was de grote verrassing, aangezien zij in archeologisch zo'n oud materiaal in China nog nooit was gevonden.
De schrijvers beweren dat gerst waarschijnlijk in het gebied werd gentroduceerd om bier te maken. Zij zijn niet van mening dat men die voor voedingswaren pas veel later gebruikte, hoewel er nog meer onderzoek nodig is om die theorie te bewijzen.
Vroeger onderzoek toonde aan dat bier al lang een onderdeel is van de Chinese cultuur. Het wordt vermeld in documenten in de late Shang- dynastie (circa 1250-1046 v. Chr.).

Een kleine, benevelende biergeschiedenis
De liefde voor het bier in de oudheid is ook al decennia gekend. Sommige archeologen beweren dat het net die liefde was, en niet de interesse in ontbijt of brood, die ertoe heeft geleid dat graangewassen rond 9500-8000 v. Chr. werden aangeplant. Tot zelfs 40% van de jaaropbrengst van graan in Mesopotami was misschien bedoeld om bier te produceren.
Archeologen vonden bewijzen van 11000 jaar oude brouwketels in Gobekli Tepe, Turkije.
Bier werd ook de nationale drank in Mesopotami en Egypte volgens onderzoek van Michael Homan, theoloog aan de Xavier-universiteit. Men kon in bier betaald worden of men kon ermee een bruid kopen. Het werd gebruikt als medicijn en als cosmeticaproduct.
Er zijn in de oudheid biergoden zoals de Sumerische godin Ninkasi, die haar eigen drinklied had. Tempels hadden hun eigen brouwers in dienst.

Zelfs van de moderne God (nl. Yahweh) werd aangenomen dat hij een deftige drinkgewoonte had. Men werd in de oudheid aangemoedigd om een dagelijks biertje aan te bieden als drankoffer, zoals vermeld wordt in de Hebreeuwse Bijbel, nummer 28: 7-10.

Voordelen van bier
Bier werd in de oudheid net gebruikt zoals vandaag, als soort sociaal bindmiddel. ("Hey, knappe Sumerische steenkapper uit de oudheid, laat me jou een biertje trakteren. Kom je hier vaak?"). Bier werd ook al aangetroffen op schilderingen in bordelen uit de oudheid.
Maar bier had ook nog een belangrijker rol in het dagelijks leven: bier was een veel veiliger alternatief voor water in een tijdperk zonder zuiver water. De alcohol doodde veel micro-organismen die men in de plaatselijke waterput aantrof.
In deze studie vermoedt men dat bier eigenlijk een enorme sociale complexiteit met zich meebracht in de oude, Chinese cultuur.
Openbare gebouwen uit dat tijdperk wijzen op een soort hirarchie in de cultuur. Vermoedelijk had dit te maken met een elite die zich bezighield met een soort feest- en drinkcompetitie.
Volgens de onderzoekers heeft bier bijgedragen dat er hirarchische samenlevingen tot ontwikkeling kwamen. Met andere woorden: misschien was bier wel n van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van gesofisticeerde culturen in een gebied, gekend als de bakermat van de Chinese beschaving.
Maar de ontwikkeling van bierbuiken is vermoedelijk een eerder modern verschijnsel.

(vrije vertaling naar een bericht op CNN: http://edition.cnn.com/2016/05/31/health/gallery/ancient-beer/index.html)
_________________
Vergeet niet te drinken op je eigen gezondheid
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> Biernieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme zythos created by Masterkaaischuimer.

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe