Home   Contact Us
 Biercafé   FAQ   Zoeken   Gebruikerslijst   Registreer   Profiel   Log in om je priv berichten te bekijken   Inloggen 
HET  discussiecafé  over  Belgisch  Bier  op  het  internet
*Het zythos bestuur is geen verpersoonlijking van de inhoud van dit forum

Bier bij raclette

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> Prikbord
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Bibax
Toerist
Toerist


Geregistreerd op: 29-3-2003
Berichten: 12
Woonplaats: Brussel

BerichtGeplaatst: Zo Dec 21, 2014 12:17 am    Onderwerp: Bier bij raclette Reageer met quote

Onlangs hebben mijn vriendin en ik een oude raclettegrill gekregen zo'n apparaat waar je een halve of kwart kaas onder steekt, niet met die pannetjes en het lijkt ons wel leuk om die op Oudejaarsavond te gebruiken.
We zijn allebei eerder bier- dan wijndrinkers, dus ook bij de raclette zouden we dan liever bier drinken.
De vraag is natuurlijk: welke?

Eigenlijk heb ik nog nooit echte raclette gegeten, dus ik heb ook geen idee wat voor smaak ik mag verwachten van een goede raclettekaas van bij de kaasboer, en ik vind het dan ook moeilijk om te bepalen met welke kaas in de verschillende overzichtjes van beer & cheese pairing die het best te vergelijken valt.
En dan heb je natuurlijk ook nog de gerookte ham en gedroogde worst die bij zo'n raclette worden gegeten, waar het bier ook een beetje bij moet passen

Voor bijpassende wijn spreekt men over "een mooie aciditeit en aangename frisheid" of "droge en levendige witte wijn, met een aangenaam frisse en fruitige smaak", maar hoe vertaalt zich dit het best naar een bier?

_________________
Martijn K.
Lid Malt and Mout & BierKultuur VUB
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage AIM Naam
TreinJan
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 18-9-2006
Berichten: 364
Woonplaats: Leiden NL

BerichtGeplaatst: Zo Dec 21, 2014 12:30 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Koude drank in combinatie met gesmolten kaas (bij raclette en dus ook bij kaasfondue) kan leiden tot een soort stolling van de kaas in de maag, deze ligt dan letterlijk zwaar op de maag. Een warme drank is aan te bevelen. Als ik bij mijn Zwitserse familie ben is dat altijd thee!
_________________
Bier en Trein - festivalbezoek en bierreizen:
http://bierentrein.wordpress.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
ambibrew
Tooghanger
Tooghanger


Geregistreerd op: 2-8-2006
Berichten: 816

BerichtGeplaatst: Zo Dec 21, 2014 7:28 pm    Onderwerp: Reageer met quote

TreinJan schreef:
Koude drank in combinatie met gesmolten kaas (bij raclette en dus ook bij kaasfondue) kan leiden tot een soort stolling van de kaas in de maag...


En als je koude kaas eet?
Dit lijkt mee eerlijk gezegd een "broodje-aap-verhaal".

Kaas en bier vind ik persoonlijk een prachtige combinatie. Bij raclette zou ik geen al te licht bier nemen (bvb geen witbier, pils of saison) en geen al te extreem zwaar bier zodat de smaken elkaar in evenwicht houden.
Misschien een mooie selectie trappisten? Orval, Chimay Rouge en tripel, Rochefort 8,... dat lijkt me eigenlijk heel aangenaam gezelschap bij een raclette.
_________________
Ambibrew vzw steunt het ambachtelijk brouwen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage AIM Naam
Noctilucus
Stamgast
Stamgast


Geregistreerd op: 6-11-2010
Berichten: 317
Woonplaats: Belgi

BerichtGeplaatst: Ma Dec 22, 2014 5:23 pm    Onderwerp: Reageer met quote

ambibrew schreef:
... Kaas en bier vind ik persoonlijk een prachtige combinatie. Bij raclette zou ik geen al te licht bier nemen (bvb geen witbier, pils of saison) en geen al te extreem zwaar bier zodat de smaken elkaar in evenwicht houden.
Misschien een mooie selectie trappisten? Orval, Chimay Rouge en tripel, Rochefort 8,... dat lijkt me eigenlijk heel aangenaam gezelschap bij een raclette.


Prima redenering, al zou ik het dan nog meer richting blond en amber gaan zoeken (Rochefort 8 is al stevig), bv. een Gouden Carolus Ambrio, Duvel of Achel Blond, Guldenberg, Viven IPA.
Zo'n Rochefort 8 of misschien nog eerder 6 past dan weer prima bij de gerookte ham, worst, etc.
_________________
"... who gnaws hungrily in inconceivable, unlighted chambers beyond time and space amidst the muffled, maddening beating of vile drums and the thin monotonous whine of accursed flutes"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Manuel
Tooghanger
Tooghanger


Geregistreerd op: 8-4-2003
Berichten: 1386

BerichtGeplaatst: Ma Dec 22, 2014 10:05 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zou zeker voor blond of amber gaan. Raclette is al zwaar. Als je daar een zwaar donker bier tegenover zet, zou het wel eens te veel kunnen worden. Gebrande mout en gesmolten kaas lijkt me ook te vloeken.
Kies eerder iets dat een goede afwisseling biedt op de volle kaassmaak, maar ga ook niet te licht. Een pils, witbier,... zou weg geblazen worden.

Wat kruidigheid mag best. Een degelijke tripel lijkt me OK. Een orval ook. Een goede saison kan volgens mij ook. Een Duvel is volgens mij minder geschikt. De CO2 zou kunnen vloeken met de kaas, vrees ik.

En mijn wildcard: een malse oude geuze la Vat 44 van Boon. Ik vond die ook wat kruidig.
_________________
Stop whining, have a beer.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
Bibax
Toerist
Toerist


Geregistreerd op: 29-3-2003
Berichten: 12
Woonplaats: Brussel

BerichtGeplaatst: Di Dec 23, 2014 3:11 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de suggesties!
Ik denk dat we een tripel zullen uitkiezen, of inderdaad misschien een saison. We zullen eens zien of de Mad Yeast Saison bij Malt Attacks nog op growler te krijgen is na kerst Smile
_________________
Martijn K.
Lid Malt and Mout & BierKultuur VUB
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage AIM Naam
Bibax
Toerist
Toerist


Geregistreerd op: 29-3-2003
Berichten: 12
Woonplaats: Brussel

BerichtGeplaatst: Zo Jan 04, 2015 11:50 pm    Onderwerp: Reageer met quote

De Mad Yeast Saison was net op, dus het is uiteindelijk een Trade Winds Tripel van The Bruery geworden.
Een geslaagde combinatie, zo vonden wij. Smile
_________________
Martijn K.
Lid Malt and Mout & BierKultuur VUB
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage AIM Naam
BartC
Brouwer
Brouwer


Geregistreerd op: 28-8-2006
Berichten: 648
Woonplaats: Lichtaart

BerichtGeplaatst: Ma Jan 05, 2015 5:02 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Bibax schreef:
De Mad Yeast Saison was net op, dus het is uiteindelijk een Trade Winds Tripel van The Bruery geworden.
Een geslaagde combinatie, zo vonden wij. Smile


Off topic maar waar in Belgi worden bieren van The Bruery verkocht?

grtz
Bart
_________________
Zot van Schuppenboer
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Verstuur mail
Bibax
Toerist
Toerist


Geregistreerd op: 29-3-2003
Berichten: 12
Woonplaats: Brussel

BerichtGeplaatst: Di Jan 06, 2015 2:56 am    Onderwerp: Reageer met quote

BartC schreef:
Off topic maar waar in Belgi worden bieren van The Bruery verkocht?


Die van mij heb ik bij Malt Attacks in Sint-Gillis (Brussel) gekocht, maar er zullen er ongetwijfeld nog zijn in Belgi.
_________________
Martijn K.
Lid Malt and Mout & BierKultuur VUB
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage AIM Naam
March
Webteam
Webteam


Geregistreerd op: 10-3-2003
Berichten: 2827
Woonplaats: Nieuwmoer

BerichtGeplaatst: Di Jan 06, 2015 9:36 am    Onderwerp: Reageer met quote

Ik dacht dat De Caigny er ook een paar had staan. Wel praaizig, en normaal jeuk ik niet over prijzen.
_________________
Zythos-biercafébaas ~ gene zever aan den toog!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage
Kwak
Toerist
Toerist


Geregistreerd op: 20-3-2015
Berichten: 10

BerichtGeplaatst: Vr Mrt 27, 2015 3:44 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat een Pauwel Kwak hier ook prima bij zou passen! Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht
ralphvanbemmel



Geregistreerd op: 7-10-2013
Berichten: 1
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Di Jul 21, 2015 7:38 am    Onderwerp: Reageer met quote

Op KaasKraam wordt een kruidige tripel of een saison aangeraden bij de Raclette: http://kaaskraam.com/nl/land/zwitserse-kaas/raclette-10/raclette
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur priv bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Het Virtueel Biercafé Forum Index -> Prikbord Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme zythos created by Masterkaaischuimer.

Home Contact

© Zythos VZW All Rights Reserved

Home Over Zythos De Zytholoog Agenda Acties Dossiers Het biercafe